Co łączy majonez i paryski mundur wojskowy

2018-05-25

Jeżeli rozmawiamy o ubraniach dla gastronomii, koniecznie musimy cofnąć się w czasie o jakieś 200 lat do kulinarnej stolicy Europy, mianowicie Paryża. To właśnie tam, znany francuski szef kuchni, stworzył uniformy kucharskie, które formą zachowały się do naszych czasów. Za jego sprawą ubrania przybrały formę munduru wojskowego, a ich cechą charakterystyczną stały się dwurzędowe guziki, no i oczywiście biel. Marie-Antoine Careme, bo o nim mowa był człowiekiem z pomysłem. Ponoć to on jako pierwszy użył słowa majonez (ale nie o majonezie będzie mowa). Jego rozwiązania były (i są) genialne w swej prostocie! Dzięki odpinanym klapom kucharz mógł szybko ukryć wszelkie zabrudzenia. Wystarczyło tylko odchylić jedną z nich i et voilà. Co więcej, podwójna warstwa materiału to podwójna ochrona przed gorącym płynem lub ciepłem. 

 

Biel fartucha również nie była kwestią przypadku. Zarówno wtedy, jak i dziś dobrze się prezentuje, kojarzy się z higieną i czystością. Co więcej, białą tkaninę pierzemy w wyższych temperaturach oraz traktujemy mocniejszymi detergentami niż te kolorowe. W ten sposób pozbywamy się nie tylko plam ale także bakterii, które w towarzystwie ciepła wilgoci i resztek jedzenia mają się znakomicie. Chociaż pewnie o tym ostatnim Marie-Antoine nie wiedział.

 

Współczesny kucharz to niemalże kulinarny konferansjer, pracujący na otwartej kuchni na oczach klientów, uczestnik pokazów i konkursów. Nic dziwnego, że w standardach wyglądu nadal panują niemal wojskowe normy. Bluza powinna być świeża, wyprasowana, z kompletem guzików. To jest absolutne minimum. Spocznij!

 

Dla osób ceniących ponadczasowy strój kucharski przygotowaliśmy dwie propozycje:

1) Bluza kucharska C834 od Portwest  Zobacz tutaj

Jest klasyczna, biała, z dwurzędowymi guzikami. Niczym rodem z Paryża. Możesz brudzić i prać tysiące razy – kolor oraz kształt pozostanie niezmienny. Dzięki nacięciom w mankietach zapewniającym swobodę ruchu dłoni każdy ziemniak będzie obrany po mistrzowsku, a tkanina, z której bluza została wykonana, jest tak wytrzymała, że nawet nóż szefa kuchni nie da jej rady.

 

2) Spodnie kucharskie C079 również od Portwest Zobacz tutaj

Wzór kratki tuszuje plamy powstałe na skutek bulgoczących w garnkach potraw. Dzięki pasowi regulowanemu sznurkiem w każdej chwili możesz zrobić więcej miejsca po obfitej ‘degustacji’.Tylna kieszeń umożliwia posiadanie smartfona zawsze przy sobie. Dzięki temu w przerwach między jedną kawą a drugą, nie będziesz się nudzić, bo sprawdzisz i zamówisz nowości w sklepie Zet4.



Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel